Nieuwe activiteit bij onze computerclub: FabLabTekenen

Om de jeugd te laten kennismaken met het lasersnijden, hebben we in de rechterkolom hieronder enkele figuren geplaatst, waarvan de tekeningen te downloaden zijn, door op de afbeelding te klikken.

FabLabTekenen

Bergen op Zoom is een FabLab rijk. Dat is een werkplaats (aan de Edisonlaan in Bergen op Zoom), voorzien van apparatuur waarvan iedereen gebruik van kan maken. Zie ook de website en de facebookpagina van het FabLab te Bergen op Zoom.

Uit een kunststof, houten of kartonnen plaat kun je bijvoorbeeld je zelf getekende vormen snijden met een laserstraal. Of een tekening of een tekst weghalen uit plastic (een soort graveren dus).

figuren uitgesneden met laser

Heb je een voorwerp getekend in 3D (ruimtelijk dus), dan staat daarvoor een 3D-printer gereed. Maar er staat ook nog een echt graveerapparaat en meer. Er is veel te doen.

Op donderdagmiddag kun je gewoon binnenlopen en rondkijken. Dat is wel verstandig voor je echt begint.
Je kunt dan je met de computer gemaakte tekeningen op een USB-stick meenemen en in de apparatuur voor de lasersnijder of 3D-printer invoeren en zo het werk laten uitvoeren.
De kosten? De materialen moet je of meenemen of daar aanschaffen. Er zijn verschillende soorten materialen in verschillende diktes voorhanden.

Verder moet je een zogenaamd FabMoment aanmaken op de site van het FabLab. Je tekening moet je daarbij ook opnemen en een foto van je produkt. Een kleine tegenprestatie dus.
Om een geschikte tekening te kunnen maken zijn er cursussen van het FabLab zelf, maar ook onze Computerclub kan hierbij helpen.

tekening voor FabLab
link naar Fablab

Enkele voorbeelden van objecten, die je kunt uitsnijden bij het FabLab:

Wil je onderstaande figuren ook maken, dan kun je de bestanden hier downloaden.
Je krijgt bij het FabLab hulp bij het lasersnijden. Je moet ze wel zelf kleuren.

Door op de foto's te klikken kom je bij de zip-bestand, die je kunt downloaden, uitpakken en op een usb-stick zetten.De uitgepakte bestanden zijn speciale dxf-bestanden, die leesbaar zijn voor de laser.

KinderwagenKinderwagen
PaarPaar
LocomotiefLocomotief
 
 
 
 
 

 

 

Sponsors

Rabo Markiezaat

logo Voti


Print Style logo